KALLA BAD OPTIMERAR KROPPEN OCH MAXIMERAR DIN ÅTERHÄMTNING OM KALLBAD

Ända sedan japanska munkar började meditera i kalla vattenfall för flera tusen år sedan har det varit känt för människan att kallt vatten har en mycket gynnsam effekt på vår fysiska och mentala hälsa.

Hur paradoxalt det än låter så innebär några minuters kontrollerat obehag enorma hälsovinster. De senaste åren har populariteten kring kallbad fullkomligt exploderat runt om i världen. Det kan ha att göra med den vardag många av oss lever i där vi har en konstant förväntning på oss att prestera och leverera, både privat och i arbetslivet. Att dessutom vara uppdaterad på sociala medier och vara “on top of everything” har skapat en ohållbar tillvaro där återhämtning och vila har blivit en lyxvara.

Under pandemin började människor söka sig ut i naturen på grund av restriktionerna. Många upplevde isoleringen som mentalt utmanande och hade ett behov av att tackla den mentala ohälsan som gick hand i hand med Covid-19. Människor var rädda och behövde en ventil där de kunde släppa ångesten och stressen för en stund. I samband med detta kunde man se kallbadsgurun Wim Hof dyka upp överallt på sociala medier. Folk började tillämpa hans metoder och insåg snabbt att de hade en positiv effekt på deras välmående. Dessutom var kallt vatten något som de allra flesta(i västvärlden) hade tillgång till i någon form. Succén var sedan ett faktum.

Människor sökte sig till alla möjliga vattendrag såsom sjöar, hav, floder, åar, bäckar och tjärnar. Man började duscha kallt, bada i dagvattentunnor, bygga egna kallvattenkar, fylla frysboxar med vatten, ja fantasin hade inga gränser. Och ja, folkhälsan bör onekligen ha påverkats i en positiv riktning. 

Idag är det ingen som lyfter på ögonbrynen längre när man berättar att man badar året runt och helst då på vintern. Det finns kallbadsgrupper runt om i Sverige och hela världen. På fasta tider samlas folk för att gemensamt njuta av kylan i det kalla vattnet och få en paus i vardagen. Fler och fler skaffar sig kallbadspooler för att kunna få en regelbundenhet i sitt badande, även på vår och sommar.

Atleter har under många år använt sig av så kallad kylterapi. Efter tuffa träningspass eller matcher har man behandlat sina ömma muskler genom att sänka ned t.ex. benen i rena isbad vilket påskyndat återhämtningen och gjort atleten redo för nästa prövning. Tillvägagångssättet är oerhört populärt inom många sporter bl.a. crossfit, ishockey, fotboll och kampsporter.  

Sammanfattningsvis kan man lugnt konstatera att kallbad är här för att stanna!

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå