Börja kallbada

I huvudsak finns det tre olika sätt att börja kallbada. Det kanske mest populära och lugnaste sättet att närma sig kalla bad är att fortsätta bada även efter att sommaren tagit slut. Hitta din plats vid en sjö, i havet eller i ett vattendrag och gör ditt dopp till en rutin, gärna flera gånger i veckan. Detta fortsätter du med i september, oktober, november och vips så har du succesivt vant din kropp vid kylan och det är inte längre några problem för dig att ligga i 8-gradigt vatten i 2-3 minuter.

Är du lite senare ute och bestämmer dig för att börja kallbada under senhösten eller vinter kan du ändå få en mjukstart. Kalla duschar är ett utmärkt sätt att gradvis vänja kroppen och hjärnan vid kylan. Avsluta varje dusch med 30 sekunder i kallt vatten. Gör detta under en vecka för att sedan öka till 1 minut veckan därpå och så vidare. Känner du att det går lätt förlänger du tiden i kallduschen redan först veckan. Kalla duschar är något som Wim Hof själv förespråkar mycket. Dock är det många som upplever att det är tuffare att acceptera kylan i en kalldusch än vid ett dopp i en sjö.

Den tredje och sista metoden är den kanske mest krävande men också den som gör att du snabbast anpassar dig till kallt vatten och gör dig till en kallbadare på kortast tid. Metoden är enkel men mentalt utmanande. Den är väl beprövad och av erfarenhet fungerar den utmärkt. Våra kroppar är designade att utstå påfrestningar och tåla stark kyla under en kort och kontrollerad period. Det som krävs av dig som vill gå denna väg är rätt inställning, en liten portion “jävlar anamma” och en van kallbads-kompis. Det spelar ingen större roll om det är en isvak du skall gå ned i eller om vattentemperaturen ligger på 10 grader så handlar allt om att du skall ha bestämt dig. Låt din kallbadskompis vara din coach, den som peppar dig och guidar dig igenom själva kallbadet.

Den inre dialogen, alltså hur du pratar med dig själv, är oerhört viktig. Berätta för dig själv att du kommer klara detta, att din kropp mår bra av kylan och att det bara är tillfälligt. Du vet att det eventuella obehaget du känner är övergående och att du är lugn. Bestäm dig för några meningar som stärker dig och som du sedan upprepar om och om igen.

En av de absolut viktigaste nycklarna för att ta kylan är andningen. Du bör andas med diafragman, eller lite förenklat uttryckt, magen. Få ned luften djupt ned i lungorna med hjälp av magen så att du syresätter kroppen maximalt. Andas gärna genom näsan vilket gör att ditt nervsystem blir lugnare. Andas ut långsammare än du andas in, alltså en så kallad förlängd utandning. När du väl befinner dig i vattnet så bör du sikta på att ta dig till den punkt då du känner att kroppen slappnar av i vattnet och det känns lättare. Det kan ta allt från 20-90 sekunder. Det är förstås individuellt men ett bra riktvärde att ha i bakhuvudet.

Många upplever något som jag kallar för “Blisspoint”, också känt som “Swimmers High”. Det är en euforisk känsla som flera av oss får efter att ha legat i en stund i kallt vatten. Inte sällan börjar kallbadaren att skratta och känner en obeskrivlig glädje och tillfredsställelse. Många glider också in i ett fullständigt lugn som kan liknas vid meditation.  

För nybörjaren kan det vara bra att veta att de 3, 4 kanske 5 första gångerna inte alltid är supersköna. I början kan man få jobba för att knäcka koden. Men det är väl värt ansträngningen då behållningen av kallbad är så stor.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå