Boost av må-bra-hormoner!

Kalla bad har en positiv inverkan på humöret och energin i kroppen. När vi utsätts för kyla frigörs bland annat endorfiner och dopamin och det sker en boost av “må-bra hormoner”, vilket ger en känsla av lycka och välbefinnande. Dessutom kan kylan stimulera nervsystemet och öka vakenheten och göra dig mer alert, vilket kan ger oss en enorm energikick.

En av de mest betydande är hormonerna som frisätts är noradrenalin, också känd som norepinefrin, som ökar dramatiskt när vid kalla bad. Noradrenalin är känt för sin roll i att öka vakenhet och fokus, vilket förklarar den upprymda känslan som många av oss upplever efter ett kallt dopp. Dessutom kan kallt vatten stimulera frisättningen av endorfiner, kroppens naturliga smärtstillande ämnen, som ger en känsla av välbefinnande och minskar smärta. Kallbad kan även påverka sköldkörtelhormonerna som reglerar ämnesomsättningen och kortisol, ett stresshormon, även om dessa effekter kan variera från person till person.

Sammantaget kan dessa hormonella förändringar bidra till ökad energi, minskad stress och förbättrat humör.

 

Lär dig mer om kroppens hormoner och vad de innebär på: https://www.1177.se/liv–halsa/sa-fungerar-kroppen/hormonsystemet/

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå