Brunt fett och kallbad

Brunt fett är en typ av fettvävnad som har förmågan att generera värme genom att förbränna kalorier istället för att lagra dem.

Kallbad kan stimulera aktiveringen av brunt fett i kroppen. När kroppen utsätts för kyla, sätts brunt fett igång för att producera värme och upprätthålla kroppstemperaturen. Detta kan resultera i en ökad ämnesomsättning och förbränning av kalorier, vilket kan vara fördelaktigt för viktminskning och energiomsättning.

Forskning har även visat att brunt fett kan ha positiva hälsoeffekter. Det kan hjälpa till att reglera blodsockernivåer, förbättra insulinkänsligheten och minska risken för metabola sjukdomar som diabetes och fetma. Dessutom kan aktiveringen av brunt fett ha antiinflammatoriska egenskaper och främja kroppens förmåga att bekämpa vissa sjukdomar.

Brunt fett finns framför allt hos spädbarn och hos vissa vuxna runt nacke och axlar. Det är vanligare hos spädbarn, och deras bruna fett hjälper till att reglera kroppstemperaturen eftersom de inte kan producera värme genom att rysa. Hos vuxna är det vanligare att det bruna fettet finns i axelområdet och runt nyckelbenet, men det kan också finnas i andra områden som bröstkorg, nacke och rygg.

Det är viktigt att notera att brunt fett inte är lika utbrett som den vita fettvävnaden, som är den vanliga typen av fett som finns i kroppen och ansamlas runt organen. Det bruna fettet utgör bara en liten del av den totala fettvävnaden hos en vuxen individ.

Forskning och studier pågår fortfarande för att förstå mer om brunt fett och dess funktioner i kroppen.

Sammanfattningsvis kan kallbad stimulera aktiveringen av brunt fett i kroppen, vilket kan öka ämnesomsättningen och förbränningen av kalorier. Detta kan vara fördelaktigt för både viktminskning och energiomsättning.

Viktigt att tillägga är att forskarna på Karolinska institutet har hittat bevis som pekar på att den bruna fettvävnaden älskar att konsumera socker, något som därmed hämmar tumörtillväxt. Då tumörer lever på socker ”snuvar” det bruna fettet cancertumörens tillgång till näring.

Lär mer på följande länkar:

Cancer och kylterapi

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/brunt-fett-oppnar-nytt-spar-i-kampen-mot-cancer

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå