Hjälp, det gör ont!

Smärta eller obehag i benen vid kalla bad kan ofta vara en reaktion på kroppens sätt att hantera den låga temperaturen. När du utsätter din kropp för kallt vatten, sker flera fysiologiska förändringar, inklusive vasokonstriktion (sammandragning av blodkärlen) för att minska förlusten av värme från kroppen.

Detta kan leda till att blodflödet till dina extremiteter, som benen, minskar tillfälligt. Minskat blodflöde kan resultera i en känsla av domningar, stickningar och ibland smärta i benen när de inte får tillräckligt med syre och näringsämnen.

Det är också möjligt att smärtan beror på att kylan kan aktiverar nervändar och frisätter signalsubstanser som kan tolkas som smärta. De som upplever att det smärtar i till exempel ben eller händer når till slut en punkt där smärtan börjar avta och övergår i en mer behaglig känsla. För somliga tar detta bara 15-20 sekunder medan det för andra kan ta upp emot ett par minuter. Efter hand som du blir mer bekväm med dina kalla dopp kan du arbeta med att förlänga tiden i vattnet och då få chansen att uppleva ”swimmers high” eller ”blisspoint” som man också kallar det. Det är en fantastisk känsla som gör kallbadet till en euforisk upplevelse!

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå