Afterdrop efter kallbad

Afterdrop är ett fenomen som kan inträffa efter kallbadet om man legat i en längre stund. Trots att man har kommit upp ur vattnet och befinner sig i en varmare miljö, kan kroppens kärntemperatur fortsätta att vara låg. Detta beror på att det kalla blodet från extremiteterna(händer, armar och ben) börjar återvända till kroppens kärna. Kroppens muskler börjar då att rycka i syfte att få upp värmen igen. Afterdrop är inte farligt utan en naturlig del i uppvärmningsprocessen. Dock skall man vara uppmärksam så att det inte leder till hypotermi. 

För att hantera afterdrop och undvika eventuell nedkylning av din kropp kan du följa några  enkla steg:

  1. Ta på varma kläder: Direkt efter att du har avslutat kallbadet, klä dig varmt med torra kläder. Detta hjälper till att isolera din kropp från den kalla luften och förhindrar ytterligare värmeförlust.
  2. Drick varm dryck: En varm dryck som te eller varm choklad kan hjälpa till att öka din kroppstemperatur och främja cirkulationen.
  3. Rörelse: Börja med lätta rörelser och öka efterhand. Snabb promenad, ”åkarbrasa” eller varför inte Wim Hofs ” Horse stance ”!?
  4. Värm upp gradvis: Sök värme i en varm inomhusmiljö och använd filtar eller värmekuddar för att gradvis värma upp din kropp.

 

Med en Horse Stance får du upp värmen snabbt och samtidigt ge andra badare en uppvisning de inte sett tidigare…

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå