Swimrun, winter edition!

Swimrun är en utmanande multisportaktivitet som kombinerar löpning och simning. Ursprungligen inspirerad av ö-till-ö-loppet på Utö i Sverige, har swimrun blivit alltmer populärt runt om i världen.

I swimrun simmar och springer deltagarna genom varierande terräng, inklusive öppet vatten som sjöar och hav samt löpning på landsvägar och stigar. Sporten kan inkludera flera sim- och löpsträckor som varvas under ett lopp, vilket gör det till en utmaning för kondition, styrka och uthållighet.

Swimrun ger en härlig möjlighet att utforska vacker natur samtidigt som man testar sina egna gränser. Det är en sport som passar både för erfarna idrottare och för dem som vill utmana sig själva och prova på något nytt.

Vanligtvis bär utövaren våtdräkt under ett swimrun-pass, även under sommaren. MEN i swimrun, winter edition, har vi på ”Embrace the cold” tagit det hela till en helt ny nivå.

“Ta ditt kallbad till en helt ny nivå”

För ett par år sedan upplevde jag ett behov av att utmana mig själv ytterligare i mitt kallbadande. Jag ville se hur mycket kyla min kropp kunde ta men framförallt hur mycket kyla jag kunde acceptera mentalt. Idén om att simma och springa, under samma träningspass, föddes. Jag började laborera med kortare sträckor av löpning och simning under hösten då temperaturen i vattnet inte hade nått så långt ned. Stegvis ökade jag distansen på löpningen men också tiden i vattnet. Jag lät kroppen sakta vänja sig vid att löpa efter att ha simmat runt i mörkt och kalla vattnet.

Inom loppet av ett par månader kändes det naturligt att springa 2 kilometer, simma 10 minuter, spring ytterligare 2 kilometer följt av en kortare sträcka simning för att avsluta med 1 km löpning. Allt detta ackompanjerat av snö och is…  Känslan efter ett sådant träningspass är oslagbar. Kroppen arbetar på högvarv och du utmanar dig själv maximalt, både fysiskt och mentalt. Du tömmer dina reserver helt fast på ett tillfredsställande sätt, reserver som sedan fylls åter, flera gånger om. 

I swimrun, winter edition, springer och simmar du iförd endast shorts och skor. Kvinnliga utövare har självfallet sport-bh eller liknande. En mössa kan vara skön att ha samt neoprenhandskar som skyddar händerna från den värsta kylan. Nödvändigt är en flytboj som du kopplar runt midjan när du simmar. Simma aldrig ensam utan träna i par alternativt simma under överinseende av en kompis på land. Håll dig nära land i händelse av att du behöver vila eller inte kan fortsätta simma.

Detta är en verkligt extrem form av sport där jag vill uppmana till försiktighet. Hjärtat får jobba stenhårt, liksom flera andra delar av din kropp. Du tappar mycket vätska, energi och värme under ett swimrun-pass, winter edition. Var därför noga med att dricka mycket och äta ordentligt så du underlättar för kroppen att återfå balansen igen. Se till att duscha och klä dig varmt efteråt. 

Vill du prova på själv bör du ha kallbadat innan och känna till din kropps reaktioner i kallt vatten. Börja väldigt lugnt och öka gradvis. Dyk aldrig i utan gå lugnt ned i vattnet och stanna där tills kroppen har vant sig vid kylan, därefter kan du börja simma. 

Avslutningsvis bör du vara medveten om att swimrun vintertid är krävande och skall göras med varsamhet. Lyssna på kroppens signaler och ha med dig att du gör detta på eget ansvar.         

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå