Hur kallt och hur länge?

Inledningsvis bör man ha med sig att detta är högst individuellt. Det beror på hur van kallbadare du är, kroppskonstitution och dagsform. Känn efter vad vill och orkar med just där och då. MEN var inte rädd för att pressa dig lite extra då behållningen av att kunna ligga i lite längre än vad den initiala känslan säger är stor. 

Forskning pågår för fullt på flera håll runt om i världen och några riktigt långsiktiga och heltäckande studier finns inte än. Tips är att du följer forskningen men ett kritiskt öga och var inte rädd för att ifrågasätta varifrån informationen kommer och vem som ligger bakom den.

Ska man lyssna till Andrew Huberman, amerikansk neurovetenskapsforskare, så rekommenderar han att man tillbringar 11 minuter i veckan i kallt vatten, uppdelat på 2-4 gånger. Han menar att temperaturen bör ligga på “obekvämt kall”, alltså så kallt så att du behöver arbeta med dig själv för att ligga kvar i vattnet. Tiden i vattnet skall alltså då vara mellan 1-5 minuter per gång. Detta skall vara ett minimum för att få ta del av alla fördelar som “coldexposure” innebär för din fysiska och mentala hälsa. 

“…obekvämt kall…”

Gary Brecka, expert på mänsklig biologi och funktionell medicin, uppger att den optimala tiden i kallt vatten är tre minuter. Tre minuter är den tiden som det tar för kroppen att maximalt låta blodkärlen dra ihop sig och fylla kroppen med det köldprotein som är så fördelaktigt för oss. Köldproteinet hjälper bland annat till att minska den oxidativa stressen. Brecka menar också att det inte finns något värde i att bada i kallare vatten än 10 grader då kärlen redan har nått sitt maximum när det kommer till sammandragning och att längre tid inte påverkar detta. 

Kallbadsgurun Wim Hof menar att kan man ligga i mellan 2-5 minuter för att maximera det hormonpåslag som kommer av kylan. Över 2 minuter för det optimala hormonpåslaget och under 5 minuter för att kroppen inte skall behöva jobba för hårt för att bli varm och komma i balans igen. Hur kallt tycker han då att det skall vara? Har man inte tillgång till badkar, kallbadspool eller en sjö uppmanar han oss till att ta kalla duschar. I Sverige ligger kranvattnet vanligen på mellan 8-12°C vilket i så fall är gott nog. Wim Hof  själv föredrar ju isbad där temperaturen ligger mellan 0-2 grader.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att gemensamt för de tre påståendena är att man bör ligga i vattnet mellan 1-6 minuter och att det åtminstone bör vara mindre än 10 grader kallt.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå