Simorsakad lungödem

Simorsakad lungödem är ett medicinskt tillstånd som kan uppstå vid fysisk ansträngning eller överansträngning under simning i öppet vatten. Det kännetecknas av ansamling av vätska i lungorna, vilket kan göra det svårt att andas. Tillståndet kan uppstå när en person utsätts för påfrestningar på grund av för mycket ansträngning eller att man andas snabbt och ytligt i kallare vatten. Symtom på simorsakad lungödem kan inkludera hosta, andfåddhet och trötthet. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om man upplever dessa symtom. För att minska risken för simorsakad lungödem är det viktigt att undvika kraftig överansträngning, att ha en god kondition och att använda en bra andningsteknik. Var uppmärksam på symtomen och ta pauser vid behov för att vila och återhämta sig. Simma nära strandkanten för att du enkelt och snabbt ska kunna ta dig i land. Du kan även övergå från crawl till bröstsim för att komma ned i puls och ansträngning.

Personligen har jag aldrig råkat ut för detta men tycker att man bör vara medveten om vad det handlar om, ifall det mot förmodan skulle inträffa. 

Vid swimrun, höst och vinter, är det av vikt att du tillåter kroppen att vänja sig vid kylan. Kliv ned i vattnet och låt det gärna ta ett par minuter innan du börjar ta dina första simtag. Simma i ett lugnare tempo då nivån av ansträngning verkar vara av betydelse. Om du bröstsimmar, andas med fördel genom näsan då denna typ av teknik innebär en mängd fördelar både fysiskt och mentalt. Se mer information om näsandning här på hemsidan under “Andningsoptimering”. 

Forskning bedrivs idag på “simorsakad lungödem”. Kika gärna närmare på;  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/funktionaren-stina-fick-simningsorsakat-lungodem-valdigt-obehagligt–4cqgbp

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå