Wim Hof-andning/Tummo breathing

Wim Hof-andning är en andningsteknik som utvecklats av den nederländska atleten Wim Hof, också känd som ”The Iceman”. Det är en form av djupandning som kombinerar snabba och kraftfulla inandningar följt av en något lugnare utandning. Tekniken syftar till att öka syreupptaget i kroppen och påverka det autonoma nervsystemet. Genom att andas djupt och medvetet aktiverar man kroppen och ökar syrenivåerna, samtidigt som man ökar fokus och koncentration. Wim Hof-andning används ofta som en del av hans metod för att öka kroppens förmåga att hantera kyla och stress. Många människor upplever att denna andningsteknik kan förbättra energinivåerna, minska stress och öka mentalt välbefinnande.

Tekniken bygger på att man jobbar i 3-5 cykler med ca. 30 kraftfulla inandningar per omgång. Efter inandningarna skall man hålla andan till dess att man verkligen måste få nytt syre ned i lungorna. Då drar man in ett djupt andetag och håller i 15 sekunder. Andas sedan ut och slappna av, därefter är en omgång genomförd.
Wim Hofs andning bygger ursprungligen på en urgammal teknik, Tummo breathing, som tillämpades av japanska munkar för att kunna hantera perioder av stark kyla.

Är man intresserad av denna typ av andning finns där en uppsjö av youtube-klipp man steg för steg visar hur övningen går till.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå